خرید بیش از ۳۵ هزار نسخه منابع الکترونیکی در کتابخانه‌ی دانشگاه

خرید بیش از ۳۵ هزار نسخه منابع الکترونیکی در کتابخانه‌ی دانشگاه


خرید بیش از ۳۵ هزار نسخه منابع الکترونیکی در کتابخانه‌ی دانشگاه

رئیس کتابخانه، مرکز اطلاع‌رسانی و اسناد دانشگاه شهید چمران اهواز گفت: از هفته‌ی پژوهش سال قبل تاکنون ۳۵ هزار و ۲۰۰ نسخه منابع الکترونیکی در این کتابخانه خریداری‌شده است.

دکتر منصور کوهی‌رستمی به مناسبت هفته‌ی پژوهش و فناوری در گفت‌وگو با خبرنگار روابط‌عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز از بهره‌گیری غیرحضوری کاربران از ۷۲۳ پایان‌نامه‌ی دیجیتال این کتابخانه خبر داد و گفت: در این مدت کاربران کتابخانه به  ۲۸ هزار و ۲۵۹ منبع پایگاههای برخط و غیربرخط لاتین این کتابخانه مراجعه داشته‌اند.

وی افزود: همچنین ۱۹۰ منبع شامل پایان‌نامه‌های فارسی و لاتین، کتاب‌ و مقاله‌های الکترونیکی از داخل و خارج کشور تأمین و در اختیار کاربران قرارگرفته است.

رئیس کتابخانه، مرکز اطلاع‌رسانی و اسناد دانشگاه شهید چمران اهواز، خاطرنشان کرد: چهار هزار و ۴۰۶ مراجعه‌کننده نیز از منابع کتابخانه (کتاب و اسناد) به‌صورت حضوری و امانی استفاده کرده‌اند.

کوهی‌رستمی گفت: اطلاعات ۸۴۶ نسخه کتاب و سند برای ذخیره در آرشیو کتابخانه‌ی مرکز دانشگاه شهید چمران اهواز، انجام‌شده است.

وی از اهدای یک هزار و ۵۰۰ نسخه کتاب به کتابخانه، مرکز اطلاع‌رسانی و اسناد دانشگاه شهید چمران اهواز خبر داد و گفت: از هفته‌ی پژوهش و فناوری سال قبل تاکنون ۳۵ هزار و ۲۰۰ نسخه منابع الکترونیکی خریداری‌شده است.

وی با اشاره به بارگذاری اطلاعات سه هزار و ۵۲۶ دانشجو و عضو جدید در کتابخانه، عنوان کرد: برگزاری سه وب‌نشست آموزشی و دو کارگاه آموزشی «سواد اطلاعاتی» برای ارتقای اطلاعات و مهارت بازیابی دانشجویان نوورود از دیگر فعالیت‌های انجام‌شده در این کتابخانه است.

رئیس کتابخانه، مرکز اطلاع‌رسانی و اسناد دانشگاه شهید چمران اهواز در بخش دیگری از صحبت‌های خود با اشابه به فعالیت‌های بخش‌های مختلف کتابخانه، خاطرنشان کرد: کتابخانه‌ی مرکزی دانشگاه دارای ۹ بخش ثبت سفارش‌ها، امانت، مرجع، نشریات، پایان‌نامه‌ها، سازمان‌دهی و فهرست‌نویسی، آموزش، اسناد و مدارک و تأمین مدرک است که این بخش‌ها خدمات‌رسانی به کاربران را بر عهده دارند.

کوهی‌رستمی درباره‌ی فعالیت‌های بخش «ثبت و سفارش‌« کتابخانه‌ی مرکزی دانشگاه شهید چمران اهواز، بیان کرد: در این بخش کتاب‌های موردنیاز گروه‌های آموزش، اعضای هیئت‌علمی و دانشجویان با توجه به بودجه‌ی پژوهشی، نظر کارشناسان کتابداری و کمیته‌ی خرید کتاب تهیه می‌شود. همچنین این بخش ثبت منابع اطلاعاتی فارسی و لاتین که از طریق خرید، مبادله و اهدای به کتابخانه‌ی مرکزی می‌رسد را نیز بر عهده دارد.

وی «فهرست‌نویسی و سازمان‌دهی» را یکی دیگر از بخش‌های کتابخانه دانست و گفت: این بخش باهدف ایجاد نظم و سهولت بازیابی منابع اطلاعاتی و قرار گرفتن کتاب‌های هم موضوع در کنار یکدیگر به وجود آمده است.

رئیس کتابخانه، مرکز اطلاع‌رسانی و اسناد دانشگاه شهید چمران اهواز، افزود: هدف اصلی بخش «آموزش» کمک به اهداف آموزشی و پژوهش در دانشگاه و افزایش دانش است؛ ازاین‌رو برای ارتقای وضعیت موجود و بهبود مهارت‌های کاربران کتابخانه در زمینه‌های مختلف کارگاه‌هایی با موضوعات مختلف ویژه‌ی اعضای هیئت‌علمی، کارکنان، دانشجویان و رابطان کمیته‌ی علم‌سنجی برگزار می‌شود.

کوهی‌رستمی درباره‌ی فعالیت‌های بخش امانت، بیان کرد: این بخش شامل مخزن کتاب‌های فارسی و لاتین است و مهم‌ترین وظیفه‌ی آن به امانت سپردن کتاب‌های غیر مرجع است.

وی با اشاره به اینکه اسناد و مدارک به لحاظ تاریخی و تحقیقاتی ارزش فراوانی برای محققان و کارشناسان دارند، درباره‌ی این بخش در کتابخانه‌ی دانشگاه، گفت: بخش «اسناد و مدارک» باهدف جمع‌آوری مدارک نفیس و ارزشمند، حفظ و نگهداری آن‌ها و فراهم کردن زمینه‌ی مساعد برای تحقیق و پژوهش به وجود آمده است.

رئیس کتابخانه، مرکز اطلاع‌رسانی و اسناد دانشگاه شهید چمران اهواز، خاطرنشان کرد: منابع کتابی و غیرکتابی این مجموعه شامل اطلاعات آماری و پژوهشی مهم در زمینه‌های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است که مورد استفاده‌ی اعضای هیئت‌علمی، دانشجویان، محققان و پژوهشگران قرار می‌گیرد.

کوهی‌رستمی با اشاره به فعالیت‌های بخش «پایان‌نامه‌ها» اظهار کرد: در این بخش پایان‌نامه‌های فارسی و لاتین همه‌ی رشته‌های تحصیلی در مقاطع کارشناسی ارشد، دکتری حرفه‌ای و دکتری تخصصی دانش‌آموختگان دانشگاه شهید چمران اهواز به‌صورت متمرکز گردآوری و سازمان‌دهی می‌شود.

وی بخش مرجع کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد دانشگاه شهید چمران اهواز را بخشی تحقیقاتی و دارای منابع متنوع در زمینه‌های مختلف دانست و افزود: این بخش مهم‌ترین جایگاه تعامل کاربران و کتابداران است.

رئیس کتابخانه، مرکز اطلاع‌رسانی و اسناد دانشگاه شهید چمران اهواز، گفت: بخش «نشریات» این کتابخانه با داشتن بیش از یک هزار و ۷۰۰ عنوان مجله‌ی چاپی فارسی، تعداد قابل‌توجهی از عناوین مجلات علمی و پژوهشی کشور را تهیه و در اختیار مراجع‌ها قرار داده است؛ همچنین این بخش دارای آرشیوی ارزشمند از نشریات و روزنامه‌های قدیمی را نیز برای مطالعه‌ی کاربران فراهم کرده است.

کوهی‌رستمی بیان کرد: با توجه به افزایش روزافزون منابع الکترونیکی و گرایش کاربران به استفاده از این نوع منابع، بخش «پایگاه‌های اطلاعاتی» باهدف اشاعه‌ی اطلاعات و دسترسی محققان و پژوهشگران به این منابع ایجادشده است که در این راستا و برای انجام بهینه‌ی این امر وظایفی ازجمله «برقراری ارتباط مستقیم با ناشران یا کارگزاران پایگاه‌های اطلاعاتی»، «عقد قرارداد با ناشران یا کارگزاران پایگاه‌های اطلاعاتی داخلی و خارجی» و... را بر عهده دارد.

وی، خاطرنشان کرد: هدف اصلی بخش «تأمین مدرک» کتابخانه، مرکز اطلاع‌رسانی و اسناد دانشگاه شهید چمران اهواز ارتقای سطح دسترسی اعضای هیئت‌علمی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی به منابع موردنیاز فارسی و لاتین (مجله، نشریه، کتاب، مقاله، پایان‌نامه و...) است.

رئیس کتابخانه، اطلاع‌رسانی و مرکز اسناد دانشگاه شهید چمران اهواز درباره‌ی فعالیت‌های بخش «علم‌سنجی» این کتابخانه، بیان کرد: علم‌سنجی یکی از متداول‌ترین روش‌های ارزیابی فعالیت‌های علمی و مدیریت پژوهش است و از مهم‌ترین موضوع‌های این حوزه می‌توان به «بررسی کمی تولیدات علمی»، «سیاست‌گذاری علمی» و «ارتباطات علمی دانش‌پژوهان و ترسیم نقشه علم» اشاره کرد.

کوهی‌رستمی افزود: در علم‌سنجی، ارتباط علمی و شیوه‌های تولید، اشاعه و بهره‌گیری از اطلاعات علمی به روش غیرمستقیم و با بررسی منابع آن‌ها ارزیابی می‌شود و نمایه‌های استنادی معتبر بین‌المللی مانند ISI، Scoupus، Googel scholar و ISC از ابزارهای علم‌سنجی محسوب می‌شوند.

وی، تأکید کرد: در این راستا واحد علم‌سنجی دانشگاه شهید چمران اهواز از سال ۱۳۹۴ آغاز به کار کرد و  بر آن است تا با بررسی وضعیت کمی و کیفی تولیدهای علمی دانشگاه و طراحی و ارائه‌ی برنامه‌های لازم برای ارتقای تولیدهای علمی و اعتلای جایگاه علمی دانشگاه در سطح ملی گام بردارد.