رئیس کتابخانه، مرکز اطلاعرسانی و اسناد دانشگاه شهید چمران اهواز گفت: در آیندهی پس از کرونا برنامهها و خدمات خلاقانه کتابخانههای عمومی از جایگاه ویژهای برخوردار خواهد بود.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز، دکتر منصور کوهی رستمی در نشستی با موضوع «کتابخانههای عمومی پساکرونا: چهارچوبی برای برنامهریزی» که به مناسبت هفتهی پژوهش و فناوری بهصورت برخط برگزار شد، گفت: همهگیری کووید-۱۹ در درازمدت همهی جنبههای زندگی انسان را تاثیر گذاشته و کموبیش بر هر حرفهای ازجمله کتابخانههای عمومی تأثیرگذار بوده است.
وی بابیان اینکه بیشک با پایان همهگیری بیماری کرونا به زندگی گذشته بازنخواهیم گشت، افزود: برایناساس همهی مؤسسات و نهادهای مختلف اجتماعی، برنامهریزی برای دوران پس از همهگیری بیماری کرونا را آغاز کردهاند.
رئیس کتابخانه، مرکز اطلاعرسانی و اسناد دانشگاه شهید چمران اهواز با طرح این دو سؤال که آینده برای کتابخانههای عمومی چگونه خواهد بود؟ و تأثیر طولانیمدت این بحران بر خدمات کتابخانه چیست؟ بیان کرد: پژوهشهای پیشین در حوزهی کتابخانههای عمومی، جهانی را پیشبینی کرده بودند که در آن تغییرات سریع و شکاف دیجیتالی گسترش خواهد یافت.
کوهی رستمی اظهار کرد: تمامی این تحقیقات کتابخانهها را منابعی منعطف، مرتبط و حیاتی و بر اساس سه شاخصهی «مردم، مکان و پلتفرم»، بررسی کردهاند. «مردم» شامل کارکنان، حامیان و ذینفعان؛ «مکان» بهعنوان فضاهای فیزیکی و «پلتفرم» دربرگیرندهی فناوری و زیرساختهای این حوزه است.
وی، خاطرنشان کرد: این سه شاخص زمانی بهترین عملکرد را دارند که به روشی بههمپیوسته و مکمل استفاده شوند و با افزایش سرمایهی اجتماعی خدمات به جامعه را گسترش دهند.
عضو هیئتعلمی گروه علم اطلاعات و دانششناسی دانشگاه شهید چمران اهواز، عنوان کرد: در بعد مردمی کتابخانهها باید از اکنون برنامههای آیندهی خود را بر اساس شرایط کرونایی و مقابله با رخدادهای پیشبینینشده برنامهریزی کنند.
کوهی رستمی گفت: طرح و معماری کتابخانهها نیز متأثر از شرایط بیماری کرونا شده است؛ در معماریهای نوین طراحی کتابخانهها با پنجرهها و فضاهای انعطافپذیر ترسیم شده است؛ بهگونهای که بتوان در صورت بروز بیماری یا هر رخدادی فضای لازم را در اختیار کاربران قرارداد.
وی بر این نکته تأکید کرد که در آیندهی پسا کرونا برنامهها و خدمات خلاق کتابخانههای عمومی از جایگاه ویژهای برخوردار خواهد بود.
عضو هیئتعلمی دانشکدهی علوم تربیتی و روانشناسی دانشگاه شهید چمران اهواز، گفت: بحران بیماری کرونا به هر یک از ما این فرصت را میدهد که تفکر خود را فراتر از حد معمول گسترش دهیم. بحرانی به فراگیری کویید-۱۹ میتواند فرصتی برای تغییرات مثبت و دائمی باشد؛ بنابراین کتابداران باید تأثیر این روندها را بر مجموعهها، برنامهها و نیازهای جامعه و فضای فیزیکی کتابخانهها بررسی کنند و متناسب با این تأثیرات اهداف ترسیم را به اجرا درآورند.