کسب رتبۀ چهاردهم جهان در تولید علم هدف ترسیم شدۀ نظام آموزش عالی در برنامۀ هفتم کشور است

کسب رتبۀ چهاردهم جهان در تولید علم هدف ترسیم شدۀ نظام آموزش عالی در برنامۀ هفتم کشور است


کسب رتبۀ چهاردهم جهان در تولید علم هدف ترسیم شدۀ نظام آموزش عالی در برنامۀ هفتم کشور است

 
رئیس مؤسسۀ استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC)، رسیدن به رتبۀ چهاردهم جهان از نظر تولید علم را هدف ترسیم شدۀ نظام آموزش عالی در برنامۀ هفتم پیشرفت کشور (۱۴۰۳-۱۴۰۷) دانست.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه شهید چمران اهواز، دکتر سیداحمد فاضل‌زاده، در اجلاسیۀ دانشگاه‌های استان خوزستان که پیش از ظهر امروز چهارشنبه ۱۱ بهمن‌ماه در تالار اجتماعات حوزۀ ریاست دانشگاه برگزار شد، بیان کرد: بسیار خرسندم که در استان زرخیز خوزستان و دانشگاه شهید چمران اهواز حضور پیدا کردم. در طلیعۀ چهل و پنجمین بهار جمهوری اسلامی ایران هستیم و این سالگرد را خدمت حضار محترم تبریک عرض می کنم.
وی اگفت: مقام معظم رهبری در بیانات خود فرموده‌اند «هدف مقالات علمی، مقالات پژوهشی و پایان‌نامه‌ها باید کمک به مسائل کشور باشد؛ حضور در مسابقات علمی جهانی لازم است، امّا هدف واقعی این است که ما با این مقالات، با این پژوهش علمی، مشکلی از مشکلات کشور را حل کنیم».
وی با اشاره به تاریخچۀ مؤسسۀ استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC)، ادامه داد: مجوز تاسیس مرکز منطقه‌ای اطلاع‌رسانی علوم و فناوری، براساس تفاهم‌نامۀ «وزارت علوم، تحقیقات و فناوری» و «فرهنگستان علوم جهان سوم» در سال ۱۳۷۰، صادر شد. همچنین در سال ۱۳۸۷، هم‌زمان با برگزاری چهارمین نشست آموزش عالی و تحقیقات علمی کشورهای اسلامی در کشور آذربایجان، تأسیس پایگاه استنادی علوم جهان اسلام (ISC) تأیید شد، و بر این اساس دانشگاه‌ها و مؤسسات تحقیقاتی کشورهای اسلامی موظف به همکاری با این پایگاه شدند.
رئیس مؤسسۀ استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC)، عنوان کرد: پایگاه استنادی علوم جهان اسلام از طریق تحلیل استنادی و سنجش عملکرد پژوهشی مؤلفه‌هایی مانند دانشگاه‌ها، سازمان‌ها و نهادهای تحقیقاتی، دانشمندان و پژوهشگران، مجلات علمی و رشته‌های موضوعی را در جمهوری اسلامی ایران و سایر کشورهای اسلامی، ارزیابی و رتبه بندی می‌کند.
فاضل‌زاده با ارزیابی تولیدات علمی ۲۰ کشور پیشرو جهان در سال ۲۰۲۲، عنوان کرد: کشور ایران در ارزیایی پایگاه «اسکوپوس» در جایگاه پانزدهم و در ارزیابی پایگاه «وب او ساینس» در جایگاه هفدهم قرار دارد.
وی با اشاره به توزیع موضوعی تولیدات علمی ایران در سال ۲۰۲۲ در پایگاه (WOS)، گفت: تولیدت علمی مهندسی ۳۰ درصد، علوم پایه ۲۸ درصد، پزشکی و سلامت ۲۰ درصد، کشاورزی و محیط زیست ۱۴ درصد و علوم انسانی و اجتماعی شش درصد این تولیدات را شامل می‌شود.
 
رئیس مؤسسۀ استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC)، گفت: کشور ایران براساس ارزیابی پایگاه «اسکوپوس» رتبه نخست تولیدات علمی کشورهای پیشرو اسلامی در سال ۲۰۲۲ را دارد. همچنین در پایگاه «وب او ساینس» نیز در جایگاه دوم قرار داریم.
فاضل‌زاده، تعداد کل پژوهشگران ایرانی پراستناد یک و دو درصد برتر دنیا در سال ۱۴۰۲ را ۹۳۸ نفر عنوان کرد و افزود: بیشترین پژوهشگران پراستناد استان خوزستان به ترتیب به دانشگاه‌های علوم پزشکی جندی شاپور اهواز، دانشگاه شهید چمران اهواز و دانشگاه علوم پزشکی آبادان، تعلق دارند.
وی با اشاره به اینکه دانشگاه شهید چمران اهواز در سال ۱۴۰۱ جزو ۱۱ دانشگاه جامع برتر کشور قرار گرفته است و در بین دانشگاه‌های جامع رتبه ۱۸ را در درهمکرد دارد، اظهار کرد: این دانشگاه تاکنون میزبان برگزاری ۸۰ همایش نمایه شده در (ISC) بوده است. در همایش‌های نمایه شده در ISC توسط دانشگاه‌های استان خوزستان بر اساس موضوع، دانشگاه شهید چمران اهواز در رشته علوم انسانی ۳۱ همایش، در رشته فنی و مهندسی ۲۸ همایش، در رشته علوم و مهندسی کشاورزی ۱۱ همایش، در رشته علوم پایه هفت و در علوم دامپزشکی تعداد دو همایش ثبت کرده‌اند.
وی افزود: از لحاظ تعداد کل مقالات دانشگاه های جامع بالای ۴۰ سال، دانشگاه شهید چمران اهواز دارای ۴۷۵ مقاله و دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر دارای ۳۹ مقاله می‌باشد. همچنین، سرانه مقالات اعضای هیات علمی دانشگاه شهید چمران اهواز ۰,۷۸ و دانشگاه علوم و فنون دریایی خرمشهر ۰.۵ است.
رئیس مؤسسۀ استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC)، در بخش دیگری از صحبت‌های خود به معرفی سکوهای علم و فناوری (نظام ایده‌ها و نیازها)، پرداخت.
فاضل‌زاده در ادامه به معرفی درگاه آشنایی با نخبگان آینده‌سازان (دانا) پرداخت و عنوان کرد: شناسایی محققان کشورهای اسلامی، به اشتراک گذاشتن برون‌داده‌های پژوهشگران، مرجعیت علمی و ارتباط میان محققان با علایق یکسان از اهداف این درگاه است.
وی، اظهار کرد: همچنین ایجاد شناسۀ برای هر محقق، نمایش اطلاعات علمی پژوهشگران جهان اسلام، شناسایی پژوهشگران برتر در هر حوزه، شبکۀ اجتماعی علمی چند زبانه و پرسش و پاسخ علمی، از ویژگی‌های این درگاه است.
در ادامه دکتر علی‌محمد آخوندعلی، رئیس دانشگاه شهید چمران اهواز با اشاره به حضور روسای دانشگاه‌های استان در این نشست، ارزیابی‌های مؤسسۀ استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC) را برای دانشگاه‌های کشور حیاتی ارزیابی کرد. وی افزود: دانشگاه شهید چمران اهواز در دو سال گذشته با برنامه‌ریزی‌های مدون توانسته است جایگاه ۱۱ دانشگاه‌های برتر کشور را به دست آورد.
رئیس دانشگاه شهید چمران اهواز، تاکید کرد: در مسیر انجام پژوهش‌های علمی باید به گونه‌ای عمل شود که برون‌داد‌ه‌های علمی در توسعه و تعالی جامعه موثر باشد.
گفتنی است در پایان این نشست، حاضران به بیان سؤالات و نظرات خود، پیرامون مسائل طرح شده، پرداختند.
همچنین دکتر فاضل‌زاده رئیس مؤسسه ISC لوح یادبود ISC را به دکتر علی‌محمد آخوندعلی رئیس دانشگاه شهید چمران اهواز تقدیم کرد.